Rustig aan…
Ik:   Hoi! Gaat het goed?
Jij:   Ja, druk..
Ik:   ?

Ik:   Tot de volgende keer!
Jij:   Ok – Succes!
Ik:   ?


Is ‘succes’ (met wat?) het nieuwe ‘dag’?
Is ‘druk’ iets dat goed is?
Ik weet het zo net nog niet…

De huidige prestatiemaatschappij , een misschien toch niet zo heel goed geplande examenperiode voor de boeg, ouders en docenten die zeggen dat dingen anders moeten en wel nu…

Sowieso al die die indrukken om ons heen tegenwoordig, dan het groeiend aantal mogelijkheden en een groeiende focus op de illusie van te weinig tijd en bovendien ga je door negatieve resultaten in recent verleden ook nog eens twijfelen aan je keuzes, aan jezelf…

… het is heel begrijpelijk dat je met lichte paniek aan de bijlesbel trok!

Toch is juist de rust bewaren (of hervinden) precies wat er nodig is nu.

Met een beetje presteren, met iets (willen) bereiken, is op zichzelf natuurlijk helemaal niets mis mee. De schoen knelt alleen vaak in die bijna noodzakelijk lijkende koppeling met ‘druk’.

Bijlesbureau Exactamundo poogt een soort ‘vrijstaatje’ te zijn, waar gezonde afstand genomen wordt van de druk-druk-druk-maatschappij om ons heen.

Dat proberen we samen dus te bereiken hier. ‘Proberen’, want laten we wel wezen: dat is nog best moeilijk!

We zijn bij Exactamundo als een klein, idealistisch landje waar dingen net even iets anders gaan; een veilig en bekend tijdelijk onderkomen voor de bijlesser, een oase van rust, waar geen angst of schaamte heerst, geen stress is, maar waar de rede met een glimlach regeert en waar we samen aan de weg kunnen timmeren op weg naar jouw exacte doelen: ‘realistisch optimistisch’ en ‘pragmatisch idealistisch’.

Als je moeite hebt met concentreren, zoals ikzelf, is het al helemaal van belang om goed te weten -hoe- je uiteindelijk te werk wilt gaan. Vooral voor exacte wetenschappen is er namelijk noodzakelijk een soort van ‘langzame, gerichte aandacht’ nodig.

Het idee dat je haast zou hebben (bijvoorbeeld tijdens het maken van een willekeurige som erg bezig zijn met de snelheid waarmee je die som maakt, of dat je nu al de druk voelt van ‘al die andere sommen’ die er dan nog op een toets na zouden komen) is een denkfout, die vrijwel iedereen hier maakt en die vaak versterkt wordt door goedbedoelende ouders en/of docenten.

Uiteindelijk, maar echt pas in de de laatste fase, is het natuurlijk ook wel zo, dat snelheid een rol speelt – het gaat alleen om de volgorde:

Kwaliteit boven kwantiteit!

Als ik het even met een potje tennis vergelijk, de juiste volgorde is: eerst de bal over het net krijgen en dan pas een harde ‘winner’ slaan, in plaats van steeds enkel maar ‘winners’ in het net slaan, wat zo eigenlijk allemaal meer ‘losers’ worden!

Gelukkig bestaan er bij Exactamundo geen winnaars en verliezers. Er komen alléén mensen over de vloer. En mensen maken fouten. Iedereen heeft zijn of haar eigen ‘niet-handige-patronen’ en door mijn persoonlijke achtergrond ken en herken ze allemaal – maar al te goed. Daarom kan ik je ook goed helpen in je ontwikkeling.

Echter, hiernaast is mijn persoonlijke achtergrond ook de reden dat dingen hier bij Exactamundo misschien net even iets anders gaan dan dat je gewend bent…

Hoe?

Nou,…  Kort samengevat:    “Rustig aan! ;)”

 

Ik:   Hallo. Hoe gaat het?
Jij:   Goed! Rustig.

Ik:   OK, tot de volgende keer.
Jij:   Tot ziens!
Ik:   Enneh…, rustig aan, he?! :)
Jij:   Ja, jij ook! :)

-Einde Pleidooi voor ‘onthaasten’ anno 2017-